Categories: Business

by admin

Share

Categories: Business

by admin

Share

30

Samenwerken met Wikimedia: Een Wereld van Kennis Ontgrendelen

Het internet heeft de manier waarop we informatie delen en toegang krijgen tot kennis drastisch veranderd. Een van de belangrijkste platforms die deze revolutie heeft mogelijk gemaakt, is Wikimedia, het platform achter Wikipedia en tal van andere projecten. In dit artikel zullen we verkennen hoe het is om te werken met het Wikimedia-platform en hoe het bijdraagt aan het delen en verspreiden van kennis over de hele wereld.

Wat is Wikimedia?

Wikimedia is een non-profitorganisatie die zich toelegt op het verzamelen, creëren en verspreiden van vrije en toegankelijke kennis. Het meest bekende project van Wikimedia is Wikipedia, de gratis online encyclopedie die wordt bijgehouden door vrijwillige bijdragers van over de hele wereld. Naast Wikipedia beheert Wikimedia ook andere projecten zoals Wikimedia Commons (een database met vrije media), Wikibooks (vrije studieboeken), Wiktionary (een woordenboek) en nog veel meer.

Samenwerken op Wikimedia-platforms

Het werken met Wikimedia is een geweldige manier om je kennis te delen en bij te dragen aan de wereldwijde gemeenschap van vrijwillige medewerkers. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

 1. Maak een Account: Om bij te dragen aan Wikimedia-projecten, moet je een account aanmaken. Dit is eenvoudig en gratis.
 2. Kies een Project: Kies een Wikimedia-project waarin je geïnteresseerd bent en waarvan je denkt dat je kunt bijdragen. Dit kan Wikipedia zijn, maar er zijn ook vele andere projecten waar je je kennis kunt delen.
 3. Lees de Richtlijnen: Elk Wikimedia-project heeft specifieke richtlijnen en regels voor bijdragers. Het is belangrijk om deze te lezen en te begrijpen voordat je begint.
 4. Begin met Bijdragen: Je kunt artikelen bewerken, nieuwe artikelen maken, afbeeldingen uploaden naar Wikimedia Commons, bronnen toevoegen en nog veel meer, afhankelijk van het project waarin je werkt.
 5. Samenwerken en Leren: Wikimedia is gebaseerd op samenwerking en peer review. Je kunt samenwerken met andere vrijwilligers om artikelen te verbeteren en te verfijnen, en je kunt ook leren van de expertise van anderen. Er zijn ook bedrijven die hiermee werken zoals wikibase-solutions.nl

Waarom Samenwerken met Wikimedia?

Het werken met Wikimedia biedt tal van voordelen, waaronder:

 • Bijdragen aan Openbare Kennis: Door bij te dragen aan Wikimedia-projecten draag je bij aan het creëren van een openbare kennisbron die wereldwijd toegankelijk is.
 • Leren en Ontwikkelen: Je kunt je kennis verdiepen over onderwerpen waarin je geïnteresseerd bent en je schrijf- en onderzoeksvaardigheden verbeteren.
 • Impact Hebben: Je bijdragen kunnen door miljoenen mensen wereldwijd worden gelezen en gebruikt, wat een positieve impact kan hebben op de samenleving.
 • Samenwerken en Gemeenschapsvorming: Wikimedia biedt de mogelijkheid om samen te werken met mensen van over de hele wereld, wat kan leiden tot waardevolle contacten en vriendschappen.

Kortom, samenwerken met het Wikimedia-platform is een manier om een wereld van kennis te ontgrendelen en deel uit te maken van een wereldwijde gemeenschap van medewerkers die gepassioneerd zijn over het delen van informatie en het bevorderen van openbare kennis. Het is een waardevolle ervaring die niet alleen bijdraagt aan de wereldwijde kennis, maar ook aan je eigen groei en ontwikkeling.

bron: wikibase-solutions.com

 

 

STAY IN THE LOOP

Subscribe to our free newsletter.

Don’t have an account yet? Get started with a 12-day free trial

Related Posts

View all
 • Continue reading
 • Continue reading
 • Continue reading